woensdag 24 februari 2010

maandag 22 februrari

Waar we deze weken rond werken

Voor de vakantie hebben we een bezoekje gebracht aan het stadhuis. Een groot schilderij over het laatste oordeel trok daar de aandacht van veel kinderen. Er werden vragen gesteld over de taferelen op het doek, over de kruisiging van Jezus en nog veel meer. Dit bracht ons op het idee om daar toch eens rond verder te werken na de vakantie.
Zo bespraken/bekeken we met de helft van de klas het juist gepasseerde Carnaval. Met de andere helft bespraken we eerst het doek dat we gezien hadden en kwamen we via de kruisiging van Jezus terecht bij Pasen. Waar komt dat feest vandaan? Welke ideeën (katholieke en heidense) zitten er achter? Waarom zoeken we paaseieren?
Wisten jullie dat de boeren vroeger een eitje in hun akkers begroeven? Dat deden ze omdat het 'ei' symbool stond voor vruchtbaarheid en ze wilden natuurlijk allemaal vruchtbare akkers.
Of dat Pasen in het Duits 'Ostern' heet en dat dit komt van de naam van de godin Ostara, een Germaanse lentegodin? Vraag maar eens na aan de kinderen hoe dat nu zit met die godin en die '(paas)haas die eieren legt'.
We hebben natuurlijk ook het katholieke verhaal van palmzondag, witte donderdag, goede vrijdag, stille zaterdag en eerste Paasdag bekeken.
Zo werken we plots heel vroeg aan de volgende feestdag.
Maar dat mag ook wel want over enkele weken begint het tuinproject en dan hebben we er zeker geen tijd meer voor.

Geen opmerkingen: